Positief pedagogisch programma (Triple P), dokter Spock, groeiboekjes, het consultatiebureau, 10-minutengesprekjes, (ortho)pedagogen, Mr. Google en ga zo maar door. Als ouder ben je omringd door (bronnen) van deskundigheid op het gebied van opvoeden.
Informatie opzuigen
Tijdens mijn eerste zwangerschap en de tijd daarna verslond ik opvoedingsboeken. Ik wilde alles weten over de sprongen die mijn kind ging maken, over de ontwikkelingsfasen, hoeveel voeding ze mocht, wat je als ouder allemaal kunt/mag doen. Uiteraard zijn er ook de collega moeders, het consultatiebureau, oma’s en buurvrouwen die je gevraagd (en ongevraagd) van advies voorzien. Sinds enige tijd beschikken we naast de honderdduizenden boeken en deskundigen ook over internet en sociale media.
Even googelen
Heb je een vraag over de opvoeding? Google even of twitter met #dtv en je krijgt een antwoord. Of liever gezegd: je krijgt tig antwoorden. Handig toch? Wel jammer dat al die deskundigen (en minder deskundigen) vaak allemaal iets anders roepen.
Adviezen
Krijg je van de een het advies om de beeldschermtijd van je kind te beperken, roept de ander om het gebruik van internet te stimuleren. Zegt de een dat je je kind moet laten huilen, vertelt de ander dat je hem/haar moet troosten. Gek word je er van!
Gevoel
Als klap op de vuurpijl volgt dan vaak de dooddoener: “Volg je gevoel. Je weet zelf wat het beste is voor je kind.” NEE, soms weet ik niet wat het beste is en weet ik al helemaal niet meer wat mijn gevoel me vertelt!! En weet je, ik denk dat ik niet de enige moeder ben die dit zo ervaart. De informatie- en adviesoverkill is soms zo groot dat je het gewoon echt even niet meer weet. Dan kunnen al die deskundigen en collega-moeders roepen wat ze willen, maar als moeder moet ik zelf een keuze maken uit al die adviezen en tips. En, door al die uiteenlopende adviezen en tips bereiken mijn verstand en gevoel zo af en toe het kookpunt.
PPP
En dan? Ik laat het even borrelen en ga vervolgens tegen alle pedagogisch verantwoorde adviezen in. Ik pas mijn eigen Triple P methode toe: “Meiden, jullie mogen kiezen; wat willen jullie eten vandaag? Pizza, Patat of Pannenkoek?”
Groet,
Gaby
Comments (0)