Als ouder kom je er vroeg of laat mee in aanraking; dé club. Of het nu volleybal, basketbal, hockey, scouting of voetbal is; je kind wordt hoogstwaarschijnlijk een keer lid van een club.
Clubleven
Bij dat clubleven horen weer allerlei ‘spelregels’. En nee, dan bedoel ik niet de spelregels van de sport zelf zoals inworp, opslag, vrije bal en meer. Buiten de lijnen van het veld gelden er ook allerlei ‘regels’. Sommige regels zijn duidelijk en communiceert de club ook met de ouders (en kinderen). Andere regels…. tja, daar kom je vanzelf achter. Met drie voetballende meiden ben ik inmiddels aardig ingeburgerd in het clubleven.
Buiten de lijn regels
Die buiten de lijn regels zijn bijvoorbeeld dat de club een rookvrije vereniging is en dat douchen na een training/wedstrijd zeer gewenst/verplicht is. Of dat je alles heel laat, niet met zwarte zolen de zaal betreedt en dat supporters áchter de boarding blijven. ACHTER beste mensen, ACHTER de boarding. Maar ja, dan heb je nog die ‘regels’ waar je al doende achter komt en die ook nog eens per team kunnen verschillen. Zo is er het afsluitende weekend: je wordt verwacht aanwezig te zijn tijdens de playbackshow en tijdens het ouder-kind voetbal. Het is ‘gebruikelijk’ om de leiders/trainers aan het einde van het seizoen te bedanken voor hun inzet met een waardebon of cadeau.
Nog meer
Is je kind pupil van de week bij (in ons geval) de heren 1, dan ben je daar als ouders bij en schenk je na afloop van de wedstrijd een kratje bier aan de heren 1. Het is ook vanzelfsprekend dat je na die wedstrijd in de kantine blijft ‘hangen’. Is het team van je kind ‘team van de week’ dan maak je een spandoek met een originele tekst erop, ben je ruim op tijd aanwezig voor de wedstrijd van heren 1, blijf je de hele wedstrijd met z’n allen kijken én ga je ook daarna met z’n allen de kantine in. Je begrijpt waarom de kantine-omzet van onze plaatselijke voetbalclub best oké is .
Blauwbekken
Naast het blauwbekken langs de lijn (achter de boarding), de geschreven en ongeschreven regels komt er nog meer kijken bij dat verenigingsleven. Waar je dan aan moet denken?
- aanschaf kleding, schoeisel, attributen (scheenbeschermers, keepershandschoenen, tassen).
- zorgen voor thermokleding/trainingspakken/warmloopshirts (want hé, het is Nederland en dat blauwbekken geldt ook ín het veld).
- whatsapp groepen met alle ouders van het team (JIPPIE)!
- berichten over vergeten/zoekgeraakte/achtergebleven kledingstukken of attributen. Inclusief de tig ‘nee, hebben wij niet’ reacties.
- rijschema’s en de noodzaak om soms te moeten ruilen (want meerdere kinderen en soms dubbel ingepland).
- kunstgraskorrels all over the place.
- van tip top nieuwe kleedkamers tot ranzige, vochtige, donkere hokken waar de kinderen zich moeten omkleden/douchen.
- bemoei-ouders langs de lijn. Want hé, die leider staat er toch voor Jan met de korte achternaam….
- variatie in fanatieke, betrokken ouders en bemoei-ouders tot ‘wie zijn de ouders van kind X?’
- je merkt/ziet dat ouders andere regels toepassen in de omgang met hun kind in combinatie met de sport. Zo zijn er ouders die hun kind geldelijk belonen wanneer ze een doelpunt maken….
- team van de week, pupil van de week, bruisende weekenden, toernooien, hand-hand-kinderen en nog meer afspraken buiten de reguliere trainingen en wedstrijden om.
Bright side
Deze opsomming van regels en randzaken maakt je misschien wat huiverig om je kind lid te maken van welke vereniging dan ook. Dat hoeft niet. Het clubleven is, ondanks al dit ‘gedoe’, GE-WEL-DIG! Je kind is in beweging, leert veel nieuwe dingen én leertomgaan met verschillende typen mensen. Van teamgenoten en tegenstanders tot trainers, leiders en ouders. En als ouders leer je ook nieuwe mensen kennen, kun je je vrijwillig inzetten voor de vereniging en leer je omgaan met geschreven én ongeschreven regels, andere culturen en ontdek je voetbalvelden, sporthallen of tennisbanen in plaatsen waar je anders misschien niet komt.
Kortom: het verenigingsleven verrijkt niet alleen het leven van je kind, maar ook dat van de ouder!
Groeten,
Gaby
Dit bericht heeft 0 reacties