Skip to content

Zodra die hormonen in het lichaam wakker worden, begint ook seksualiteit een duidelijkere rol te spelen. Op de basisschool krijgen de leerlingen te maken met seksuele voorlichting. En ook online/op televisie zijn er educatieve vormen over seksualiteit. Neem nu juffrouw Corrie.

Meningen
De meningen lopen natuurlijk uiteen waar het gaat om juffrouw Corrie en haar lessen, maar ook over de lessen die de juffen/meesters op school geven is niet iedereen tevreden. Als ik mijn dochters mag geloven zijn het vaak de lessen waar er altijd kinderen zijn die heel lacherig doen. Ik hoor ook dat er kinderen zijn die nog weinig tot niets weten over seksualiteit. Blijkbaar wordt er niet bij iedereen thuis openlijk/vrij gesproken over seksualiteit.

Seksûh
Nee, nu heb ik het niet alleen over seks in de vorm van de fysieke daad. Seksualiteit gaat over liefdesvoorkeuren (hetero, homo, lesbisch, transgenders, LHBT, etc.), lichamelijke ontwikkeling (haargroei, menstruatie, eicellen, zaadcellen, vagina of poenie, piemel), sociaal-emotionele veranderingen en ja ook over voortplanting en genot.

Genieten
Want hé, seksualiteit gaat ook over genieten. Tenminste, dat is normaal gesproken wél de bedoeling. Seksualiteit/seks is een van de dingen die je alléén doet wanneer jij dat wilt. Ik denk dat dát nog wel de belangrijkste les is die we kinderen moeten leren. Jouw lichaam is VAN JOUW en van niemand anders. Alleen jij kent dit als beste én bepaalt of een ander hier ‘aan mag zitten’. Elkaar aanraken, liefkozen en meer horen fijn te voelen. Dit geldt voor vrouwen én mannen.

Taboe
Toch lijkt seksualiteit (en alles wat hieronder valt) een onderwerp waar veel mensen niet heel openlijk over spreken. Vaak gaat het met de nodige humor of grootspraak gepaard en met onwaarheden. Zo is het ‘niet stoer’ wanneer je pak ‘m beet 25 jaar bent en nog geen gemeenschap hebt gehad. En in een relatie ‘hoor’ je toch wel minstens x (vul lekker zelf in) keer per week/maand seks te hebben. Over dat je al wel/nog niet menstrueert praten we ook maar liever niet. Problemen met je Willy die niet meer rechtop blijft? Houden we ook liever voor onszelf. Allemaal ‘richtlijnen/ongeschreven regels’ die het onderwerp alleen maar lastiger maken om in alle eerlijkheid en openheid te bespreken.

Vies, ranzig, vunzig
Een veranderend lichaam, opwinding; is het dan voor veel mensen toch ‘vies/ranzig/vunzig’ om het daar over te hebben? Vinden we het dan toch gek om het over normale lichamelijke en sociaal-emotionele veranderingen te hebben die iedereen ondergaat? Denken we misschien dat het bij ons toch nét wat anders werkt dan bij die ander? Ja, natuurlijk is ieder mens uniek, maar een vrouw gaat een keer menstrueren, krijgt haar op plekken waar je het liever niet wilt en een man heeft zaadcellen, krijgt een zwaardere stem en ga zo maar door. Normale dingen waar we toch niet al te veel over praten; ze zijn óf vanzelfsprekend óf te ‘privé’/vies/ranzig/ongepast?

Mannetjes & vrouwtjes
Voor de ontwikkeling van een kind is het wel belangrijk om geïnformeerd te zijn en om te weten wat er met/in je lichaam en geest verandert naarmate je ouder wordt. Daar is niets vies aan. Laten we het dan ook gewoon over mannetjes & vrouwtjes hebben in plaats van bloemen en bijen. Wel zo duidelijk. Bovendien hou ik niet van bijen… 🙂

Groet,
Gaby

Ik ben Gaby Drees (1978), moeder van drie geweldige meiden (2006 – 2008 – 2011), vriendin van de leukste kerel en communicatiedeskundige bij een woningstichting en als zelfstandige onder de naam Commando Pinkelen. Ik woon in een bruisend dorp in Twente. Ik ben eigenwijs, hou van vernieuwing/verandering, maak niet alles af waar ik aan begin en deel graag mijn belevenissen via blogs.
Je kunt mij ook volgen op mijn eigen site: klik hier 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top