Groep 8 aan de macht, door Kritisch denken bij de Vreedzame schoolVeilige school Per 1 augustus 2015 zijn scholen verplicht om zorg te dragen voor een veilige school. Hierop heeft een ontwikkelteam (bestaande uit leerkrachten van onze school) zich verdiept in verschillende methodes / programma’s die inzetten op anti pesten, sociale competenties en democratisch burgerschap. Welke aanpak zou het beste passen bij onze populatie, van vooral kinderen van hoog opgeleide ouders?Uiteindelijk kon het team kiezen uit 3 verschillende aanpakken, te weten: PAD, KIVA en de Vreedzame school, waarvan het laatste programma, dus de Vreedzame school, is gekozen.
Bij het onderdeel van kritisch denken hebben de leerlingen van groep 8 de regels van school onder de loep genomen. Waarom zijn bepaalde regels gekozen, zijn ze nog actueel of zouden de regels bijgesteld kunnen worden?
Kritische vragen Vandaag was het uur U en mocht ik de kritische vragen van de kinderen die ze over de regels van school hadden beantwoorden. Wat een geweldige ervaring. De kinderen zaten in een kring en hadden zich goed voorbereid. Met respect en nieuwsgierigheid zijn mij wel 30 vragen gesteld. Vragen over regels die eerder zijn ingevoerd en waar de kinderen opheldering over wilden hebben. Hieronder enkele vragen ter illustratie:
Waarom gaan we niet meer de klassen rond als we jarig zijn, maar vieren we het nu in de klas?
Waarom hebben we pauze met nog 3 andere groepen, kunnen we ook niet eens pauze hebben met alleen onze klas?
Waarom zijn we overgegaan op het 5 gelijke dagen model?
Waarom mogen er geen eigen I pads meegenomen worden naar school?
Nu wordt alleen geschiedenis projectmatig gegeven op school, waarom geldt dit ook niet voor de andere wereldoriëntatie vakken?
Een ochtend of middag duurt best lang. Waarom zijn er bijna geen Energizers (een break van een dansje / liedje) tussen de lessen door?
Waarom is de musical in groep 8 en niet in groep 6?
Hoe kan het dat we dezelfde leerkracht hebben als vorig jaar?
Nu ligt de ‘macht’ bij de leerkrachten. Is het mogelijk om ook een dag in te stellen met ‘groep 8 aan de macht?’.
Een waardevol dialoog Uiteindelijk is het geen ‘vraag en antwoord’ uurtje geworden, maar zijn de kinderen daadwerkelijk met mij in gesprek gegaan. Een waardevol dialoog. Bij iedere vraag hebben de kinderen zelf alternatieven aan kunnen geven. De conclusie was dat ze zich konden vinden achter veel regels die door school gemaakt zijn. Wel zijn er een paar afwijkende afspraken gemaakt, waar ook de leerkracht zich in kon vinden.
Eens per kwartaal spelen de kinderen alleen met hun eigen groep buiten
We kijken met elkaar op welk moment de eigen I pads wel meegenomen mogen worden naar school
Na geschiedenis kijken we nu ook hoe we techniek projectmatig kunnen invoeren
In de klas zal per dag minstens één Energizer gedaan worden bij de overgang van de ene naar de andere les
Als de overige groepen op schoolreis zijn, is groep 8 alleen op school en is groep 8 aan de macht. Dan bepalen zij hun programma. Wilde ideeën
Nou, hier kregen de leerlingen de wildste ideeën bij. Ze zouden in pyjama naar school komen, en met elkaar verstoppertje doen in school. Ook zouden ze een lange polonaise door de gangen maken, op keiharde muziek.Ik hoorde Bob al zachtjes tegen Melvin zeggen, dat zij mij dan uit mijn kantoor gaan zetten om zelf achter mijn computer te gaan zitten. Dit zie ik eerlijk gezegd nu al met plezier tegemoet. Ja, ik kijk uit naar ‘groep 8 aan de macht’.Groeten,Een Directrice van een basisschool
Comments (0)